//
you're reading...
Cu alte cuvinte

Fii stapan!! Cum sa spui NU

img_3400.jpg

Steve Jobs a spus la un moment dat

…de fapt sunt la fel de mandru de lucrurile pe care NU le-am facut ca de acelea pe care le-am realizat. Inovatia inseamna sa spui „nu” la 1000 de lucruri.

Daca iti doresti sa fii stapan pe propria viata mai jos sunt cateva ponturi care au functionat in ceea ce ma priveste si cred ca  ti-ar putea fi utile si tie in demersul tau de a spune intr-adevar NU cand consideri ca nu poti sau, din diferite motive, nu vrei sa dai curs solicitarii unui prieten, coleg sau unei cunostinte.

1. Constientizeaza faptul ca in momentul in care stii ca ai vrea sa spui cuvantul cheie „NU” nivelul de adrenalina si anxietate creste astfel, capacitatea de a gasi alte optiuni este diminuata drastic. Drept urmare, daca intelegi si constientizezi acest proces pur biologic data viitoare cand vei fi pus in situatia aceasta vei putea sa intelegi ce se intampla si astfel, vei depasi mai repede aceasta stare putand sa gasesti solutii rapide.

2. Atunci cand refuzi pe cineva spui nu actiunii pe care aceasta a solicitat-o si nu se traduce prin respingerea persoanei in cauza. Este important sa te faci bine inteles ca refuzi o invitatie de a face ceva insa nu respingi interlocutorul. Ai putea pur si simplu sa-I spui ceva de genul : oricat mi-ar fi de drag sa te pot ajuta…de aceasta data nu se poate.

3. Fii clar dar politicos si recunoscator in acelasi timp. De cele mai multe ori atunci cand cineva iti cere sa faci ceva este pentru ca te apreciaza si pentru ca stie ca tu ai expertiza necesara!  Tocmai pentru ca iti doresti sa mentii o relatie buna cu acea persoana fereste-te sa lasi loc de interpretari. O astfel de atitudine ar putea crea frustrari inutile de ambele parti. Fii concis dar politicos fara sa dai extrem de multe explicatii sau sa iti ceri scuze la infinit.

4. Exerseaza. Da, a spune Nu presupune exercitiu. Constientizarea starilor a actiunilor si controlarea impulsurilor de moment necesita si timp si exercitiu.

La inceput s-ar putea sa te simti putin incomod dar, pe masura ce va trece timpul si acest obicei va devein un automatism, o normalitate. Pe mine m-au ajutat acesti pasi sper, ca si pentru voi sa faca diferenta!

Cu mare drag,

Elena

 

Reclame

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: